Het verhaal achter de naam

Op de plek waar met Porseleinhaven het nieuwe dorpshart van Oud-Loodsdrecht komt, stond vroeger een porseleinfabriek. De stukken uit deze fabriek zie je terug in bijvoorbeeld het Rijksmuseum en Kasteel-Museum Sypesteyn.

Dominee Joannes de Mol richtte aan het einde van de 18de eeuw een porseleinfabriek op. Hij wilde zo armoede bestrijden en ongeschoolden een opleiding en baan geven. Manufactuur Oud-Loosdrecht, ofwel M.O.L, maakte naam in de omgeving en in de hoogtijdagen werkten er zo’n 85 mensen.

Professioneel bodemonderzoek

Lang heeft de porseleinfabriek niet bestaan, van 1774 tot 1784. Maar wat bleek: veel porseleinscherven kwamen in het water terecht. Omwonenden en wetenschappers vonden door de eeuwen heen regelmatig scherven, maar daar werd weinig mee gedaan. Tot zeventien jaar geleden. Vooruitlopend op de bouwplannen van Porseleinhaven werd professioneel bodemonderzoek gedaan en een kleine groep vrijwilligers van de Historische Kring Loosdrecht legden de fundamenten van de fabriek bloot. Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) onderzoekt nog steeds actief verschillende fabrieksrestanten.

Drie bijzondere opgravingen

Bourdaloue

‘Dit ziet er op het eerste gezicht uit als een juskom, maar het is een bourdaloue’, vertelt SLOP-voorzitten Yvonne Siemons. ‘Dat is een reispo avant la lettre. Deze werd onder de rokken geschoven als dames hoge nood hadden. De vreemde naam komt van de Franse pater Bourdaloue, die in de zeventiende eeuw enige faam verwierf met zijn ellenlange donderpreken. In Loosdrecht vonden we twee bourdaloues: een witte en deze, die met fraaie bloemen is versierd.’

Kandeelbeker

‘De kandeelbeker wordt al lang niet meer gebruikt’, legt Yvonne Siemons uit. ‘Maar in de 18de eeuw was het schenken van kandeel in de kraamtijd heel normaal. Een jonge vader schonk de kandeel en roerde een kaneelstokje door de likeur. Zo hield hij boze geesten op afstand. En hij liet weten welk geslacht de baby had. Een kort stokje was een meisje, een lang kaneelstokje een jongen.’

Kopje met vogels

De vorm van het kopje is niet zo spannend, maar de beschildering is wel bijzonder. ‘Het kopje is beschilderd door Louis Victor Gerverot, een porseleinschilder en arcanist die prachtige exotische vogels schilderde. Hij werkte tot 1779 in de porseleinfabriek in Loosdrecht’, aldus Yvonne Siemons.